Profesjonalny catering mile widziany od zaraz

Kiedyś przygotowanie imprezy dla gości trwało przynajmniej 2 dni. Dziś trwa kilka minut. Należy tylko wybrać się do okolicznej restauracji i zdecydować się na kilka posiłków z menu. Ewentualnie zarezerwować salę.

fotos - kawa

Autor: Olgierd Rudak
Źródło: http://www.flickr.com
kawa - ogląd

Autor: Olgierd Rudak
Źródło: http://www.flickr.com

Imieniny, chrzciny, komunie i 18. urodziny – to najczęstsze rodzaje przyjęć, dla których zamawiamy lokal. To takie nowoczesne i wygodne. Nieliczne osoby decydują się na kilkudniowe zakupy,marynowania, gotowania albo pieczenia, tracąc tak krótki, zazwyczaj weekendowy czas na kuchnię. Wiele osób zrobi dosłownie wszystko, byle by nie tracić jakże coraz kosztowniejszego czasu, którego na relaks z roku na rok jest coraz mniej. Tradycjonaliści rezygnują z lokalu na rzecz cateringu. Ktoś, kto posiada swój własny ogród i sprzyja mu przyjazna pogoda, może bez problemu zaplanować imprezę na dworze. I wszyscy goście na pewno będą zadowoleni!

Z każdym rokiem coraz więcej osób korzysta z usług cateringu też na święta. Uwzględniając, że rodziny nie są już tak liczne, jak 20-30 lat temu, koszt zamówienia gotowych potraw w sklepie czy też restauracji często jest równy lub trochę niższy niż koszt samodzielnego zorganizowania wszystkiego w domu. Także ludzie przebywające na diecie coraz częściej zgłaszają się do wyspecjalizowanych w żywności dietetycznej firm cateringowych, za pośrednictwem których mogą mniej czasu spędzić w kuchni, a więcej temu, czego najmocniej potrzebują – ćwiczeniom, zachowując przy tym zbilansowane pokarmy na każdy dzień miesiąca. I zostają jeszcze osoby samotne, które ze względu na nieopłacalność gotowania posiłków dla jednej osoby zwyczajnie rezygnują z samodzielnego gotowania i coraz chętniej wybierają rozwiązania z zewnątrz.

Jakie ma catering opakowania, to już zależne jest od samej firmy. Najczęściej większość pakowana jest w tacki do zgrzewarek. zgrzewarki tacek to specjalne urządzenia, za pośrednictwem których można zapakować wszystkie płynne posiłki, jak na przykład: zupy, sosy, sałatki i inne tego rodzaju dania. Na rynku istnieją różnego typu warianty zgrzewarki tacek – dostępne ezarówno w wersji ręcznej jak i półautomatycznej.

Catering coraz częściej gości na naszych stołach – w domu, w pracy, na przyjęciu u znajomych. Stał się niezastąpioną formą obsługi gastronomicznej rozmaitych imprez firmowych, bankietów, szkoleń. Coraz częściej korzystają z niego także różne ośrodki dla dzieci, takie jak żłobki i przedszkola, które nie mają dostępu do kuchni. Stąd też catering jest główną formą podawania dzieciom posiłków. Współczesne firmy cateringowe są na tyle wyspecjalizowane, że są w stanie przyrządzić zdrowy i niedrogi posiłek dla każdego, a catering opakowania są na tyle różnorodne, że możemy w nich umieścić każdy rodzaj pożywienia – na mniejszy i większy głód.